13 Ιανουαρίου 2012

Προσωπογραφίες - Η νέα έκδοση του Black Duck


 Προσωπογραφίες
τετράδιο φιλοξενίας ελεύθερης έκφρασης


Η νέα έκδοση του Black Duck

Το Black Duck έκλεισε τα τρία χρόνια του και το γιόρτασε με μια σημαντική έκθεση και ένα βιβλίο, που είναι η τρίτη κατά σειρά έκδοσή του. Οι «Προσωπογραφίες – τετράδιο φιλοξενίας ελεύθερης έκφρασης», που ήδη βρίσκονται στις βιβλιοθήκες του Black Duck, είναι αποτέλεσμα της πρόσκλησης στους φίλους και τους αναγνώστες του blog της Μαύρης Πάπιας, με αφορμή την έκθεση που φιλοξένησε, με τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιάννη Μόραλη για το μπαλέτο «Έξι Λαϊκές Ζωγραφιές» το οποίο είχε παρουσιάσει το Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου, σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι. Γι’ αυτό και το αρχικό κάλεσμα είχε τον τίτλο «Έξι Λαϊκές Ζωγραφιές + (τόσα) Πορτρέτα» και αφορούσε σε ένα «πρόσωπο που σας εντυπωσίασε, σας καθόρισε, σας γοήτευσε, ανεξάρτητα από ηλικία, εργασία, μόρφωση. Ποιητή ή μανάβη, ζωγράφο ή γιατρό, οδοκαθαριστή ή άστεγο, πραγματικό ή φανταστικό…».

Το αποτέλεσμα ήταν να διαμορφωθεί μια συλλογή από πολύ προσωπικά γραψίματα· είτε ως προς το θέμα είτε ως προς τη γραφή, αφού όσοι έγραψαν προτίμησαν να εντρυφήσουν σε θέματα πιο οικεία ή πιο εσωστρεφή, αφήνοντας στην άκρη την ιστορικότητα του κεντρικού θέματος. Έτσι, οι «Έξι Λαϊκές Ζωγραφιές»  έμειναν στην προθήκη της έκθεσης –αλλά και σε ένα κείμενο του Κώστα Καλημέρη, ως Intermezzo – ενώ η έκδοση αυτή έγινε αφιέρωμα σε όλους όσοι συμμετείχαν, όπως σημειώνει η Ντόρα Ρίζου «ψυχή» του Black Duck. Είναι ένα βιβλίο δημιούργημα των ίδιων των συγγραφέων: απρόβλεπτο, ασχεδίαστο.

Στις «Προσωπογραφίες» συμμετέχουν οι: Θέμελης Ρίζος - Keep Your Antennas Open , Σοφία Γιαννάτου - Το Γάλα, Διονύσης Γιατράς - Παζλ, Μαρία Στασινοπούλου - Δύο αφηγήματα, Ντόρα Ρίζου -Η Θεία Μαρία «Ποντικάκι», Δέσποινα Μουζουράκη - Η Ρίζα Μου, Ρούλα Βαλακίδου - Ο Παππούς μου, Ζαχαρούλα Λαδά - Η Θεία από την Ύδρα, Λυγερή Αγγελάκη – Γκαζάκια, Τάσος Ποταμιάνος -  Αννούλα των νεραντζιών, Γιώργος Τζιτζικάκης - Το Xοχλιδάκι της Φωτιάς, Ρούλα Γεραζούνη - «Que sera, sera», Στέλλα Καραμπακάκη – Η Mελωδία της Zωής μου, Γεωργία Καραγιάννη – Κουράστηκα, Μαρία Τσιράκου - Ουραγός και Εκπρόσωπος ή Επαίτης του Δικαιώματος, Αναστασία Γκίτση - Ο Επαίτης της Ναυαρίνου ή Αλλιώς le Poète Maudit , Ευτυχία Κανάρη - Για την Κόρη μου (;), Καραμελένη - Η Καθημερινότητα μιας Εικοσιεξάχρονης…, Αραξιάνα Αβακιάν – Έφυγες, Χαριτίνη Ξύδη – Φώσφορος, Στέλλα Ζαφειροπούλου - Ο Μικρός Πρίγκιπας, Κωστής Γκιμοσούλης – Σωσίας, Νίκος Τζανετόπουλος - Χωρίς Μανταλάκι στο Σχοινί, Κώστας Καλημέρης - Το Ψέμα του Ολοφάνερου Ισχυρισμού,  Γιώργος Μπασδέκης - Ο Δημήτρης, Λουδοβίκος των Ανωγείων - Το Ξύλινο Κομπολόγι, Γιώργος Σπέης - Grecu Meu , Γιώργος Κορδέλλας - Πάνω-κάτω η Πατησίων. Απόσπασμα από το αυτοβιογραφικό του αφήγημα, Λίνα Παπαδάκη - Χρήστος Καραπαναγιώτης: ο Σταυρός του, Χριστίνα Γαλανοπούλου – Μαριλένα. Η Καρδιά της Μαριονέτας Είναι στο Κεφάλι της, Γιάννης Φιλιππίδης - Η Βασιλική, Βαγγέλης Γαροφάλλου - Ο Άγνωστος Στρατιώτης, Μικέλα Φερούση - Ένας Μικρός, Μεγάλος Ανθρωπάκος, Κώστας Γιαβής - Για τον Μαέστρο…, Νίκος Οικονόμου - Ο Κύκλος, Φιλουμένα Ζλατάνου – Μαρία, Μιχάλης Ρίζος - Ο Καπετάνιος,  Ρωμανός Σκλαβενίτης - Μπέκυ Κόττον, Χρήστος Ελευθεράκος - Η Στοά και η Ιστορία του John Barleycorn, Νικόλας Μακροδημήτρης - Ο Τζάνις και ο Μπόμπι, Θοδωρής Κανάκης - Το Άρωμα της Άνοιξης, Catulus Tigis - Οι Φετινές μου Διακοπές.